1. A kisadózó (KATA-s) vállalkozás köteles a vele szerződésben álló vállalkozót tájékoztatni arról, hogy kisadózó (KATA-s). Ez a tájékoztatási kötelezettség már a szerződés megkötésekor fennáll, és a változások tekintetében is fontos az üzleti partnereket tájékoztatni. (Pl. ha megszűnik a KATA alanyiság)
2. Egy magánszemély nem lehet több vállalkozásban kisadózó (KATA-s) státuszú. Aki most még több vállalkozásban van ilyen jogviszonyban, 2020. december 31-ig el kell döntenie, hogy melyiket tartja meg, és a többit meg kell szüntetnie.
3. Partnerenkénti éves nettó 3 millió Ft forgalom felett 40%-os adó
Amennyiben egy kisadózó (KATA-s) vállalkozástól befogadott számlák összértéke az adott évben meghaladta a nettó 3 millió Ft-ot, akkor a 3 millió Ft feletti rész 40%-át a számla befogadását követő hónap 12-ig be kell vallani és befizetni. Tehát fontos, hogy a számla befogadóját terheli a bevallási és befizetési kötelezettség!
(Erről, tehát a bevallott és befizetett 40%-os adóról következő év január 31-ig igazolást állít ki a befogadó a kisadózó részére.)
4. Amennyiben a 3-as pontban szereplő számla befogadója külföldi vállalkozás, akkor a 40%-os adó bevallási és fizetési kötelezettsége a kisadózót terheli.
5. Amennyiben a kisadózó (KATA-s) vállalkozó és a számláját befogadó vállalkozás kapcsolt vállalkozásnak minősül, úgy a 40%-os adót már az első forinttól meg kell fizetni, tehát itt nincs 3 milliós határ.
Amennyiben ez a kapcsolt vállalkozás külföldi, úgy a bevallási és befizetési kötelezettség a kisadózót terheli.
A 3 milliós értékhatár arra a kifizetésre nem vonatkozik, amely:
  • jogszabályi díjazás alapján fizetett
  • költségvetési szerv által fizetett
  • egészségügyi alapból fizetett
Üdvözlettel:
Farkasné Ádám Alíz
Contir-Car Bt.

Ha hasznosnak tartottad, oszd meg!

Kérdése van?

Kattintson az alábbi gombra, és vegye fel velünk a kapcsolatot!